اکسی کدون و چالشهای ترک: تجربهها و راهنماییها برای مواجهه با فرآیند
ترک اکسی کدون
اکسی کدون (Oxycodone) مسکن درد مخدر (ضد درد) است که برای درمان دردهای متوسط تا شدید در افراد مبتلا به انبوهی از شرایط های مختلف، اپیزودیک و مداوم (به عنوان مثال، پس از عمل یا برای کمک به بیماران سرطانی) استفاده می شود. اکسی کدون از نظر شیمیایی برای تکثیر ساختار مرفین (مواد افیونی) طراحی شده است و به دلیل مصنوعی بودن به عنوان یک ماده مخدر طبقه بندی می شود. اکسی کدون، مانند همه مواد مخدر مانند هروئین، مرفین، فنتانیل و همه داروهای مسکن نسخه مخدر از نظر اعتیادآور بودن آمار بالایی دارد. این داروها در صورت استفاده بیش از دوز تجویز شده پزشکی، اثرات روانگردان دارند. هیچ کس از دچار شدن به اعتیاد اکسی کدون مصون نخواهد بود.
علائم و نشانه های جسمی و روانی
فهرست
عوارض جانبی اساسا علائم مصرف هستند و لزوما منعکس کننده تجربه اعتیاد نیستند. هنگامی که فردی به اختلال استفاده از مواد افیونی مبتلا است، مصرف بیشتر مواد افیونی به معنای شدیدتر بودن عوارض است. به عنوان مثال، اگر یک عارضه جانبی برای یک کاربر تجویز شده حالت تهوع باشد، شخصی که بیش از حد اکسی کدون مصرف می کند ممکن است استفراغ کند. با این حال، درک عوارض جانبی گزارش شده برای OxyContin که باز هم شامل اکسی کدون است، مفید است، زیرا نشانه ای از آنچه ممکن است شخص سو مصرف کننده این دارو تجربه کند، خواهد بود. عوارض جانبی مصرف اکسی کدون شامل موارد زیر است:
- خارش
- تعریق
- از دست دادن اشتها
- یبوست
- حالت تهوع
- استفراغ
- خشکی دهان
- سردرد
- خستگی
برخی از افرادی که از اکسی کدون سو مصرف می کنند ممکن است در معرض تشنج یا افسردگی قرار بگیرند. در آزمایشات بالینی، 5/1 درصد از شرکت کنندگان مشکلات روانشناختی را تجربه کرده اند. اگرچه این تنها درصد کمی است و مطالعه روی سو مصرف متمرکز نبوده، اما شناختن دامنه واقعی اثرات مفید است. سایر اثرات سو مصرف اکسی کدون عبارتند از:
- افکار غیر عادی
- گیجی
- اضطراب
- رویاهای غیر عادی
- بیخوابی
- افسردگی
- تحریک پذیری
- مسخ شخصیت
- توهم
ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما این بحث باعث می شود که اعتیاد یک عارضه جانبی سو مصرف اکسی کدون به شمار آید. هنگامی که فردی از داروی عادت ساز استفاده می کند، بدن با ایجاد کقاومت نسبت به دارو واکنش نشان می دهد. در نتیجه، یک فرد باید مقدار بیشتری از دارو مانند اکسی کدون را استفاده کند تا به بالاترین حد سرخوشی برسد و در نتیجه با ادامه استفاده مداوم، وابستگی ایجاد می شود.
ترک اکسی کدون
هنگامی که فرد از مصرف اکسی کدون دست بردارد یا میزان مصرف قابل توجهی را کاهش دهد، علائم ترک بروز پیدا می کند. بسته به عوامل مختلف، از جمله مدت زمان و میزان سو مصرف فرد از اکسی کدون، علائم ترک می تواند به محض شش ساعت یا تا 30 ساعت پس از آخرین مصرف ظاهر شود. علائم ممکن است در طول روند ترک تغییر کند، اما علائم بالقوه ترک عبارتند از:
- دردهای عضلانی
- خمیازه کشیدن
- حالت تهوع
- ریزش اشک
- تحریک پذیری
- مردمک چشم گشاد شده
- گرفتگی شکم
- تعریق
- اضطراب
- بیخوابی
- ایجاد کبودی
- اسهال
- آبریزش بینی
- استفراغ
توجه به این نکته ضروری است که ترک مواد افیونی به دلیل عوارض ناشی از علائم ترک، مانند کمبود آب بدن در اسهال و استفراغ، می تواند خطرناک باشد. به همین دلیل، یک توصیه جدی وجود دارد که افراد با یک برنامه سم زدایی از یک مرکز سم زدایی پزشکی یا یک مرکز ترک اعتیاد مواد مخدر کمک بگیرند. متخصصین و مشاورین در مرکز ترک اعتیاد خانه سپید برای خدمت رسانی به شما و همراهی شما در این مسیر آماده هستند.
علاوه بر خطرات فوری برای سلامتی، شدت علائم ترک می تواند فرد را به مصرف مجدد ترغیب کند. اغلب اوقات، در تلاش برای از بین بردن ناراحتی علائم، افراد در حین ترک، دوباره به مصرف رو می آورند.
مدت زمان ترک اکسی کدون
مدت زمان ترک اکسی کدون برای هر مصرف کننده متفاوت خواهد بود. مدت زمان ترک یک ماده مخدر توسط عوامل مختلفی تعیین می شود، از جمله:
- مدت زمانی که فرد از اکسی کدون استفاده می کرده است.
- هر بار چه دوزی از اکسی کدون را مصرف کرده است.
- چند بار اکسی کدون مصرف کرده است.
- آیا آنها اکسی کدون را با الکل یا داروهای دیگر مصرف کرده است؟
- چگونگی سلامت روان و سابقه پزشکی شخص، از جمله جنسیت و وزن
- نحوه مصرف اکسی کدون (استنشاق کردن، تزریق، خوردن و غیره)
علائم ترک به طور معمول 8-12 ساعت پس از مصرف آخرین دوز ظاهر می شود. با شروع علائم ترک، این علائم می توانند از چند روز تا یک هفته ادامه داشته باشند. در بیشتر موارد، طی 72 ساعت به اوج خود می رسند و به تدریج فروکش می کنند. همچنین شدیدترین علائم ترک روانشناختی و جسمی که به آن علائم ترک حاد نیز گفته می شود، معمولا تا یک هفته طول می کشد.
علائمی که بیش از یک هفته طول بکشد به عنوان علائم ترک حاد(PAWS) شناخته می شوند. علائم ترک حاد می تواند تا 18-24 ماه دوام داشته باشد، اما با یادگیری مدیریت و کنار آمدن با آنها بعد از مدتی به آرامی فروکش می کند. این علائم به صورت متداول شامل تمرکز ضعیف، افزایش اضطراب، افسردگی، ناتوانی در احساس لذت، کمبود انرژی، تغییرات خلقی، تحریک پذیری، خواب کم می شود.
درمان اعتیاد به اکسی کدون
غلبه بر اعتیاد به اکسی کدون یک تصمیم مهم و عملی کردن آن اغلب دشوار است. خاطرات استفاده از اکسی کدون می تواند باعث شود فرد مبتلا و در حال بهبود، دچار ترغیب به استفاده مجدد گردد. مصرف کنندگان دوزهای بالا در معرض اوردوز در هنگام بازگشت به اکسی کدون قرار دارند، زیرا مقاومت بدن پس از دوره سم زدایی اولیه کاهش می یابد. کاربری که قبلا می توانسته دوزهای بالایی را مصرف کند، ممکن است سعی کند همان مقدار را مصرف کند. به همین دلیل از آنجا که بدن خود را به نداشتن دارو وفق داده است و دیگر مقاومت سابق را ندارد و مقدار زیاد مصرف آن به سرعت منجر به اوردوز می شود. برای با موفقیت به پایان رساندن مسیر ترک اعتیاد حضور یک متخصص در کنار شخص ضروری است، در همین راستا متخصصین و مشاورین در مرکز ترک اعتیاد خانه سپید برای خدمت رسانی به شما و همراهی شما در این مسیر آماده هستند.