کلونازپام چیست؟ شناخت کامل از موارد مصرف، عوارض و تأثیرات این دارو بر سلامت
کلونازپام چیست؟
کلونازپام یک داروی ضد اضطراب در خانواده بنزودیازپین ها است ، همان خانواده ای که شامل دیازپام (والیوم)، آلپرازولام (زاناکس)، لورازپام (آتیوان)، فلورازپام (دالمان) و غیره است. کلونازپام و سایر بنزودیازپین ها با افزایش اثرات اسید گاما-آمینوبوتیریک (GABA) در مغز عمل می کنند. GABA یک انتقال دهنده عصبی است (ماده شیمیایی که سلول های عصبی برای برقراری ارتباط با یکدیگر از آن استفاده می کنند) که فعالیت مغز را مهار می کند. اعتقاد بر این است که فعالیت بیش از حد در مغز ممکن است منجر به اضطراب یا سایر اختلالات روانپزشکی شود. کلونازپام در درجه اول برای درمان اختلال وحشت و جلوگیری از انواع خاصی از تشنج استفاده می شود.
قرص خوراکی کلونازپام یک داروی تجویزی است که به عنوان داروی نام تجاری کلونوپین (klonopin) در دسترس است. همچنین به عنوان یک داروی عمومی نیز در دسترس است. داروهای عمومی معمولا هزینه کمتری نسبت به دیگر داروها دارند. در بعضی موارد، ممکن است داروهای عمومی آن در هر دوز و فرم مصرفی نسخه هایی با نام تجاری در دسترس نباشد. کلونازپام به صورت قرص خوراکی و قرص تجزیه کننده (حل شونده) خوراکی موجود است.
کلونازپام چه کاربردهایی دارد؟
فهرست
کلونازپام دو واقع برای موارد زیر استفاده می شود:
- درمان اختلال وحشت
- انواع خاصی از تشنج ها، به ویژه تشنج های پتیت مال (petit mal)، تشنج های آکینتیک (akinetic) و میوکلونوس (myoclonus) و همچنین سندرم لنوکس-گاستات. کلونازپام ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان این اختلالات تشنج استفاده شود.
- تسکین کوتاه مدت علائم اضطراب.
کلونازپام چگونه عمل می کند؟
کلونازپام به دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین ها تعلق دارد. یک کلاس دارویی، گروهی از داروها هستند که به روشی مشابه عمل می کنند. این داروها اغلب برای درمان بیماری های مشابه استفاده می شوند. کلونازپام با افزایش فعالیت اسید گاما آمینوبوتیریک عمل می کند. این ماده شیمیایی است که سیگنال هایی را به سراسر سیستم عصبی فرد ارسال می کند. اگر فردی GABA کافی نداشته باشد، بدن او ممکن است در حالت هیجان زده باشد. این ممکن است باعث حملات وحشت یا تشنج شود. وقتی فردی این دارو را مصرف می کند،GABA بیشتری در بدن خود دارد. این موضوع به شخص کمک می کند حملات وحشت و تشنج کمتری داشته باشند.
عوارض جانبی مصرف کلونازپام
کلونازپام می تواند عوارض جانبی خفیف یا جدی در شخص مصرف کننده ایجاد کند. لیست زیر شامل برخی از عوارض جانبی اصلی است که ممکن است هنگام مصرف کلونازپام رخ دهد. این لیست شامل تمام عوارض جانبی احتمالی نیست، اما برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی کلونازپام یا نکاتی در مورد چگونگی کنار آمدن با یک عارضه جانبی نگران کننده، فرد باید با پزشک یا داروساز خود مشورت کند و از شرایط آگاه شود. شایعترین عوارض جانبی مرتبط با کلونازپام، آرامشی است که تقریبا در نیمی از بیماران گزارش می شود. سرگیجه در یک سوم بیماران نیز گزارش شده است.
سایر عوارض جانبی شایع عبارتند از:
- احساس افسردگی
- از دست دادن جهات
- سردرد
- ضعف
- عدم تعادل
- اختلال خواب
- ناتوانی در بروز احساسات
- خستگی
- فراموشی
- گیجی
- تغییر در میل جنسی
- جوش
- تحریک پذیری
از جمله عوارض جانبی جدی در مصرف کلونازپام عبارتند از:
- مشکلات تنفسی
- غش کردن
- بزرگ شدن کبد
- بروز علائم ترک (در صورت قطع ناگهانی مصرف)
- افزایش ضربان قلب
- فشار خون پایین
- اختلالات خونی
نحوه مصرف کلونازپام
تشخیص چگونگی دوز مصرفی کلونازپام که پزشک تجویز می کند به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل:
- نوع و شدت بیماری که فرد از کلونازپام برای درمان آن استفاده می کند.
- سن فرد
- فرم دارویی کلونازپام که باید شخص مصرف کند.
- سایر شرایط پزشکی که ممکن است به صورت زمینه ای شخص داشته باشد.
به طور معمول، پزشک مصرف را با دوز کم شروع می کند و به مرور تنظیم می کند تا به دوز مناسب شخص برسد. آنها در نهایت کمترین دوز تجویز می کنند که بهترین اثر مورد نظر را فراهم می کند.
اعتیاد به کلونازپام
کلونازپام کلونوپین یک بنزودیازپین است که به صورت بالقوه ایجاد کننده عادت است، در حالیکه برخی افراد در عرض چند هفته به آن اعتیاد پیدا می کنند. بسیاری از افراد فقط با مقداری که پزشک تجویز کرده است به کلونوپین اعتیاد پیدا کرده اند. کلونوپین گیرنده های ویژه مغز را مسدود می کند تا اضطراب، استرس و مشکل در آرامش را کاهش دهد. هنگامی که فرد به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرد، دیگر مغز وی بدون آن نمی تواند احساس آرامش کند. به همین دلیل وقتی فردی که دچار اعتیاد به کلونوپین برای ترک تلاش می کند، در صورت عدم مصرف توانایی کارکرد عادی را نخواهد داشت. برخی نشانه هایی که مبنی بر احتمال اعتیاد شخص به کلونوپین است عبارتند از:
- ولع مداوم برای مصرف کلونازپام
- ادامه استفاده از کلونازپام علیرغم دانستن پیامدهای منفی
- داشتن میل به ترک اما عدم توانایی در انجام آن
- از دست دادن علاقه به تعهدات اجتماعی یا شغلی
- بروز مسائل حقوقی یا مالی
ترک کلونازپام
یکی از علائم بارز اعتیاد به مواد مخدر این است که هرگونه تلاش برای خاتمه دادن به مصرف این ماده منجر به علائم ناتوان کننده و دردناک ترک می شود، زیرا بدن و ذهن فرد در غیاب ناگهانی ماده قوی، عصیان می کنند. کلونازپام نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر شخصی بخواهد کلونوپین را بعد از مصرف بیش از یک ماه قطع کند، به احتمال قوی علائم ترک مصرف سخت باشد. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- بیخوابی
- کابوس دیدن
- توهم
- کاهش وزن
- گرفتگی عضلات و اسپاسم
- تشنج
در صورتی که متوجه علائم اعتیاد به کلونازپام در خود یا شخصی که با وی در ارتباط هستید، شدید. یک راه امن برای ترک کلونازپام، می تواند کاهش آرام دوز دارو در یک بازه زمانی مناسب باشد که می تواند عوارض جانبی جسمی و عاطفی را به حداقل برساند. همچنین متخصصین و مشاورین در مرکز ترک اعتیاد خانه سپید برای خدمت رسانی به شما آماده هستند.